Haber

ADALARDA ORMAN YANGIN TALİMATI

İstanbul İtfaiyesi ve AKOM koordinasyonunda ADALAR’da 139 personelin katılımıyla orman yangını tatbikatı gerçekleştirildi. Büyükada ve Heybeliada’da 30 dakika ortasında başlayan tatbikatta 7’si deniz aracı, 1’i itfaiye helikopteri olmak üzere 39 farklı araç kullanıldı.

İBB İtfaiyesi ve AKOM (Afet Koordinasyon Merkezi) uyumu ile Orman Bölge Müdürlüğü, Ordu Komutanlığı (Heybeliada yerleşkesi), Adalar İlçe Emniyet Müdürlüğü, UMKE (Ulusal Tıbbi Kurtarma Timi), AYEDAŞ, İBB Acil Durum ve Can Kurtarma Müdürlüğü Genel Müdürlüğü Kıyı Emniyeti, İBB Deniz Hizmetleri Müdürlüğü, İBB Emniyet Müdürlüğü, İBB Adalar Koordinatörlüğü, İSKİ Genel Müdürlüğü, İBB Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü ve Meteoroloji Bölge Müdürlüğü ekiplerinden 139 işçinin katılımıyla Heybeliada ve Büyükada’da orman yangını tatbikatı yapıldı. Saat 09.43’te Büyükada İtfaiyesine çağrı ile başlayan tatbikat, saat 10.13’te Heybeliada’da devam etti. Ekipler her iki noktada eş zamanlı müdahalede bulunurken, tatbikatta 2’si su pompası, 13 itfaiye aracı ve Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait itfaiye helikopteri olmak üzere toplam 39 farklı araç kullanıldı. Kadıköy, Pendik, Maltepe ve Kartal itfaiye ekipleri ve ekiplere bağlı araçlar, Maltepe’den kalkan çıkarma gemisiyle tatbikata katıldı. AKOM ekipleri, çalışmalar sırasında drone, termal kamera, goPro ve aktüel kameralar ile bölgeyi görüntüledi. Tatbikatı İBB İtfaiye Daire Başkanı Remzi Albayrak da takip etti. Yaklaşık 3 saat süren tatbikatın ardından Albayrak, senaryo hakkında bilgi vererek basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

ÇIKARMA GEMİSİNİN VARIŞI 45 DAKİKA SÜRER

İtfaiyenin Maltepe’den Büyükada’ya geliş süresiyle ilgili konuşan Remzi Albayrak, “Bugün itibariyle 45 dakika sürdü ancak bu süreç çeşitli sebeplerden dolayı 40 dakika ile 1 saat, 1 saat 15 dakika arasında değişebiliyor. dedi.

112’YE BAĞLANDIKTAN SONRA MÜDAHALE SÜREMİZ 51-55 SANİYE ARTTI VE 6 DAKİKADAN FAZLA İSTANBUL İtfaiyesinin kara yangınlarına müdahale süresi sorusunu yanıtlayan Albayrak, “İhbarı aldıktan sonra 6 dakika içinde yangına müdahale edebiliyorsanız” dedi. , uluslararası standartlara göre bu normaldir. Biz İstanbul İtfaiyesi olarak İstanbul gibi trafiğin yoğun olduğu 20 milyonluk bir şehirde başarabildiğimiz ama 112’ye bağlandıktan sonra 112 müşterek Davet Merkezi’ne bağlanmadan önce 5.41’e indirmiştik. , bu süreyi yaklaşık 51-55 saniyeye çıkardı. Böylece 6 dakikayı aştık. Çünkü çağrı karşılama personeli aslında olayla ilgilenen personel değildir. Bizim durumumuzda itfaiyeye ihbar gönderildiğinde ihbarı alan kişi olayı emrediyor. Ama 112’de maalesef bunlar çağrı işçileri. Vatandaşı dinliyorlar, not alıyorlar. Ondan sonra her şey bittikten sonra içerideki komuta merkezimize haber veriyorlar. Bu yaklaşık 50 saniyeden 1 dakikaya kadar sürdüğü için böyle bir artış yaşadık” dedi.

Tatbikat senaryosu hakkında bilgi veren Albayrak, şunları söyledi: Bugün 1 Ağustos 2023 itibarıyla İstanbul Acil ve Afet Müdahale Planı kapsamında, buradaki yangın harekat planımız kapsamında ilk etapta İSKİ’nin Büyükada’daki bir deposunun müştemilatında yangın ihbarı, ardından buradan. Orman istilası var. Arkadaşlarımız hızla müdahale ediyor. Yangının büyüklüğünü ve farklı yerlere yayılma ihtimalini göz önünde bulundurarak anakaradan destek talep ediyorlar. Daha önce de belirttiğim gibi Kadıköy, Maltepe, Kartal ve Pendik ekipleri Maltepe İskelesi’nde bekleyen çıkarma gemisine biniyor. Ayrıca komuta aracımız AFAD’a ait kurtarma aracımız, İBB Acil Yardım ve Can Kurtarma Müdürlüğü’ne bağlı ambulans ve İBB Lojistik Müdürlüğü’ne ait gezici servis aracımız olan gıda aracımız geldi. Ama aynı zamanda saat 9.43’te aldığımız ihbara yanıt verirken, hemen yanı başımızdaki Heybeliada’da 10.13 prestijiyle bir yangın ihbarı daha aldık. Bunun üzerine olayın büyüyeceğini düşünerek Büyükada’da itfaiyeye bağlı ahtapot dediğimiz aracımız var. Dakikada 6 ton su işleme veya emme kapasitesine sahiptir. Onun için bu aracı Heybeliada’ya gönderdik. Oraya kurduk. Yangının ormanlık bir alanda çıkması nedeniyle itfaiyecilerimizin engebeli araziye müdahalesi bazen sınırlıydı, bu nedenle mutlaka hava takviyesi gerekliydi. Bu nedenle Orman Bölge Müdürlüğü’ne helikopterden hava desteği talep ettik. Hem Büyükada yangınında hem de Heybeliada yangınında bu hava takviyesini sanki onlar gerçekleştirmiş gibi konuştular.

FARK OLURSA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNÜN KESİNLİKLE ÖNLEMLERİ ALMASI GEREKİR

Beykoz’daki orman yangını ve İstanbul’da artan yangınlara müdahale ile ilgili soruyu yanıtlayan Albayrak, “Türkiye’de üç tip itfaiye var. Bunu ifade etmek isterim. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi Kara İtfaiyesi’dir. Sadece yerleşim alanlarından sorumlu. Ormanda çıkan yangınlardan Orman Bölge Müdürlükleri sorumludur. Kıyı Emniyeti de denizdeki yangınlardan sorumludur. Orman yangınları bizim sorumluluğumuzda değildir. Bu nedenle orman yangınlarına müdahale konusunda kullandığımız araç ve gereçler tam istediğimiz gibi değil. Çünkü orman yangınlarına hareket halindeki araçlarla müdahale ediyorsunuz, müdahale ediyorsunuz. Ancak kara itfaiyesinin kullandığı araçlara mutlaka perdeli ve tamir ettirilmek zorundadır. Bundan sonra, su ve köpüğü işlemeniz gerekir. Örneğin İstanbul’da Beykoz ormanlık bir bölgedir. Biz de oraya yardımcı olarak gittik. Tamamen Orman Bölge Müdürlüğü’nün sorumluluğundadır. Biz sadece elimizdekilerle yardımcı olmaya çalışıyoruz. Orada bir aksama varsa Orman Bölge Müdürlüğü mutlaka gerekli tedbirleri almalıdır. söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu