AFAD’dan ilk yıl raporu
Nagihan kalsın
Sadece ülkemizin değil, insanlık tarihinin en büyük felaketlerinden biri olarak kabul edilen felaketin ilk yılında DÜNYA, AFAD’ın 6 Şubat 2023 Deprem Analiz Raporuna ulaştı. Raporda, depremin ilk dakikalarında ekiplerin yola çıkarak AFAD Adaptasyon Merkezi’nin faaliyete geçtiği, 45’inci dakikada en üst seviye alarmın verildiği, 60’ıncı dakikada ise uluslararası davetin yapıldığı belirtildi.
“İki deprem tam yıkıma yakındı”
AFAD verilerine göre yaklaşık 400 kilometrelik fay hatlarının kırıldığı belirtilirken, sarsıntıların yerin 8,6 ve 7 kilometre altında derinliklerde meydana geldiği bildirildi. Depremlerin şiddetinin “Tam Yıkım” seviyesine yaklaştığı belirtilen analiz raporunda, depremlerin büyüklüğü ve yıkıcı etkileri yüksek olarak ölçüldü.
AFAD KIRMIZI Deprem Ön Hasar ve Kayıp Talep Sistemi’ne göre depremler, Mercalli şiddet ölçeğine göre tam tahribat seviyesinin altında bir ve ikinci seviyede meydana geldi. Sarsıntılar merkez üssünden 300-400 kilometre uzaktaki binaları tahrip etti. Depremde 38 bin 901 bina yıkılırken, 200 bin 250 bina da ağır hasar gördü.
Şiddetli kış şartları müdahaleyi zorlaştırdı
Raporda, depremlerin Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya, Gaziantep, Osmaniye, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Kilis ve Elazığ’ın da aralarında bulunduğu 11 ilde büyük yıkıma neden olduğu ve 120 bin metrekarelik alanı ağır etkilediği belirtildi. 14 milyon insanın yaşadığı kilometre. Alınan: “Depremden 124 ilçe, 6 bin 929 mahalle ve köy doğrudan etkilenirken, 62 ilçede yıkımın boyutu ağır oldu. Depremin etkileri 11 ilimizle sınırlı kalmadı; Etkilendiği diğer çevre illerle birlikte 18 il için de “Genel Hayata Etkililik Onayı” alındı.
Şiddetli kış koşulları ve olumsuz hava koşulları müdahaleyi zorlaştırdı. Bölgede dondurucu soğuklar yaşandı. Kar yağışının etkili olduğu bölgede kar ve buzlanan yollar ulaşımı zorlaştırdı. “Olumsuz hava koşulları helikopterlerin uçmasını imkansız hale getirdi.”
350 çadır kent kuruldu
Raporda, deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmalarının yanı sıra ön kurtarma çalışmalarının da ilk günden itibaren başladığı, hava şartlarının da izin vermesi nedeniyle ilk günlerde yüz binlerce çadırın bölgeye teslim edildiği belirtildi. Helikopter uçuşlarının yanı sıra çadırlar karayolunun yanı sıra helikopterlerle de kırsal bölgelere ulaştırıldı.
Kısa sürede bölgeye teslim edilen çadır sayısının 1 milyona ulaştığı, 350 AFAD Çadır Kent alanı ve afetzedelerin ihtiyaç duyduğu noktalara 645 bin çadır kurulduğu ve ortalama 4 milyon kişi/yemek ihtiyacının karşılandığı kaydedildi. günlük olarak servis edilir.
Tarihteki en büyük yumuşatma operasyonu
Toplam 2,5 milyon afet mağduru barındı. Çadırlar, yardım tırları ve milyonlarca gıda kolisi ile başlatılan güzelleştirme çalışmaları yoğun bir şekilde devam etti. Kurulan 350 AFAD Çadır Kentinde ağırlanan afetzedeler, kış gelmeden konteyner kentlere taşındı.
AFAD’ın çalışmaları ve uyumlaştırma çalışmaları ile toplam 2,5 milyon afet mağduruna geçici barınma hizmeti sağlandı. Yaklaşık 1,2 milyon afet mağduruna otel, pansiyon ve yurt gibi tesislerde konaklama imkanı sağlandı. 409 AFAD konteyner kentinde 700 bin afet mağduru yaşamaya devam ediyor.
215 bin AFAD can konteynerinden oluşan 409 AFAD konteyner kenti kuruldu. Konteyner kentlerde 700 bin kişi ağırlanıyor. Konteyner mağazalarından oluşan AFAD Pazarları, konteyner kentler ile il ve ilçe merkezlerinde kuruldu. AFAD Çarşılarında afet mağduru esnaflar 12 bin 726 geçici işyerinde hizmet ve ticaret yapıyor. Felaketten etkilenen esnaf ise konteyner dükkanlarında ticaret yapmaya devam ediyor.
Afetten etkilenen yaklaşık 350 bin haneye (ev sahibi ve kiracı) kira yardımı yapılıyor. Yaklaşık 2 milyon haneye 10 bin TL destek ödemesi yapıldı. Yaklaşık 558 bin haneye 15 bin TL taşınma yardımı yapıldı. Depremde yakınlarını kaybedenlere 100 bin TL ölüm yardımı ödendi. Depremden doğrudan etkilenen 11 ilde ve dolaylı olarak etkilenen 7 ilde hasar tespiti yapıldı. 2 milyon 301 bin 569 bina ve 6 milyon 227 bin 539 bağımsız bölümde hasar tespiti yapıldı.